A Belga Játékok csapatépítő tréning célja a kommunikációs készségek mozgósítása a hétköznapitól eltérő helyzetben, az együttműködés, a csapatmunka fejlesztése, valamint a csoportkohézió erősítése.

A játék során egy összetett rejtvényt kell megoldaniuk a véletlenszerűen összeállított csapatoknak. A játékosok csapatba sorsolása arra szolgál, hogy ne az összeszokott teamek, baráti társaságok játsszanak együtt, hanem mindenkivel – esetlegesen az újonnan érkezett, kevésbé ismert vagy kedvelt – kollégákkal is sikerüljön megtalálni a közös hangot.

A tréning nagyban hozzájárul, hogy a régi munkatársakat esetleg új oldalukról ismerjék meg a résztvevők, vagy, hogy sikerüljön integrálni az újakat, esetleg teammé formálni egy nemrégiben összeállított munkahelyi csoportot.

A játékosoknak önállóan kell dolgozniuk, vagyis nyomozniuk, amely lehetővé teszi, hogy élményszerűen tapasztalják meg saját kompetenciáikat, és megéljék az abszolút partneri alapú, egyenrangúságra és mellérendeltségre épülő együttműködés felszabadító erejét.

Sikerük kulcsa: az összpontosítás, az együttműködés és a saját képességeikbe vetett bizalom. A játékmestertől csak akkor kérhetnek segítséget, ha megegyeznek abban, hogy reménytelennek érzik a továbblépést, vagyis mindenben – az esetleges segítségkérésben is – konszenzusra kell jutniuk.

A játékot az nyeri meg, aki először adja le a helyesen kitöltött megoldólapot a játékmesteri asztalnál, de minden helyes megoldást leadó csapat helyezést kap, a visszacsatolás – a kétirányú kommunikáció – ugyanis fontos eleme a tréningnek.

Ha a játék véget ért, értékelés következik, amely során minden csapatból egy szóvivőnek össze kell foglalnia röviden a tapasztalatokat, konkrétan megemlítve egy kommunikációs erősségüket, illetve gyengeségüket, valamint, hogy miben érzékeltek változást a játék hatására.